fbpx

Husker du at sige hvad du har brug for?

Husker du at sige hvad du har brug for? Det gør jeg i hvert fald ikke. Eller det vil sige ikke altid. Men jeg har fundet ud af, at det der med kommunikation er en ret god ting. At det er vigtigt at sige til og fra i forhold til, hvad jeg har brug for og forventer af andre mennesker. Og hvorfor det er vigtigt for mig. Og samtidig prøver jeg også at huske at spørge ind til hvad andre har brug for. Jeg er bestemt ikke verdensmester – endnu. Men jeg øver mig hver dag i at blive bedre til at sige hvad jeg har brug for.

Så hvis du ikke får det du ønsker, ja så er det måske en god ide lige at vende pilen mod dig selv. For kommunikerer du selv dine ønsker tydeligt nok?

Måske, måske ikke? Men hos de fleste af os er der nok plads til lidt forbedring, tænker jeg.

Jeg øver mig i at blive bedre til at sige hvad jeg har brug for
Jeg øver mig i at blive bedre til at sige hvad jeg har brug for

Husker du at sige hvad du har brug for?

Et lille sjovt eksempel fra min hverdag:

Er vores (køkken)skraldespand fyldt, så ligger det bare implicit i mig, at når jeg konstaterer, at den er fyldt, så er det altså lig med, at den skal ned i affaldsrummet. Men jeg er ret sikker på, at Mads nok mest af alt opfatter min besked ‘skraldeposen er fyldt’, som ja der sagde min kæreste så noget, som jeg rent faktisk selv kan se.

Han opfatter det ikke som om, at jeg dermed beder ham om at gå ned med skraldeposen. Og ærligt indrømmet, det det er sgu heller ikke let at vide hvad der nødvendigvis foregår i mit hoved 😉

Men med det her eksempel vil jeg egentlig blot sige, at ingen af os har ret eller er forkert på den. Det handler i virkeligheden allermest om kommunikation.

Husker du at sige hvad du har brug for?
Husker du at sige hvad du har brug for?

F.eks. er ’vil du være sød og gå ned med skraldeposen?’ da væsentlig lettere at forstå end ’Skraldeposen er fuld!’ Og jeg slipper for evt. ærgrelser over at synes, at han ikke forstår, hvad jeg mener. Så der er faktisk 2 vindere i den her direkte kommunikations-ting 

At det bliver meget lettere for os begge, hvis jeg bare siger direkte hvad jeg gerne vil have ham til at gøre. Og bare rolig, jeg render lige så tit ned i affaldsrummet med den fyldte skraldepose 😉

For hvordan skal mine omgivelser, næsten uanset hvor godt de kender mig, nødvendigvis kunne vide hvad der foregår i mit hoved. De kan ikke vide hvad jeg har lyst til eller brug for i dag. Derfor er det godt at få sat ord på og være mere direkte.

Be’ om det, du gerne vil have mere af!

Så hvis der er noget du ikke får, men gerne vil have mere af, så husk at be’ om det. Det kan være du gerne vil have at din kæreste giver dig (flere) blomster. Mads er ret godt kørende her, så her har jeg ingen grund til klage. Det kan også være du gerne vil have morgenmad på sengen i weekenden, at din kæreste eller unger selv smider deres tøj i vasketøjskurven eller you name it.

Men forklar din kæreste hvad det betyder for dig at få den der buket blomster (f.eks. at du så føler dig påskønnet). Eller hvorfor det er vigtigt og vel også rimligt, at han selv smider vasketøjet i den rigtige kurv eller hvad det nu er.

Jeg har brug for alenetid

Det kan også være du har brug for noget alene tid. Så tag en snak med din kæreste om, hvad det betyder for dig at have noget alene tid. Og så få lavet nogle aftaler omkring det.

Det med alene tiden har været noget af det jeg lige skulle tage tilløb til at snakke med Mads om. Også fordi det var vigtigt for mig, at Mads ikke troede det havde noget med ham at gøre eller var et fravalg af ham.

Det bliver det selvfølgelig indirekte, men for mig handler det om, at jeg elsker at have fuld fokus på nogle af de ting, som får mig til at glemme tid og sted. Uden at skulle forholde mig til andre eller have dårlig samvittighed over f.eks. at sætte mig hen til computeren.

Jeg er faktisk rigtig god til at være alene og har altid et hav af skøre projekter i støbeskeen. Så ind i mellem nyder jeg, når Mads lister af på sin motorcykel; enten sammen med nogle af hans MC gutter eller alene. Og for Mads er MC turen også en måde at få ro i hovedet på. Han har som regel lige så meget brug for noget alene tid, så faktisk er vi 2 vindere ift det med alenetiden.

I virkeligheden er det også meget lettere for vores omgivelser (og ikke mindst de der kære mænd) at navigere rundt i, når vi kvinder siger hvad vi har brug for. For det er som sagt svært at læse andres tanker.

Husker du at bede om hjælp?

Det samme gælder i øvrigt når du har brug for hjælp. Husker du at spørge efter hjælp, hvis der er noget der driller dig? Noget du ikke kan finde ud af? Noget du ikke har overskud til at gøre/nå?

Har du brug for hjælp, så bed om det. Og nej, det er hverken svagt, tosset eller noget du ikke kan tillade dig. For vi kan og skal ikke være verdensmestre alle sammen og hele tiden. Det er faktisk helt ok at have en off-day.

En off-day, hvor sofaen og slumretæppet er din bedste ven og hvor du lader kæresten stå for aftensmaden. Så kan det være det er omvendt i morgen og dig, der har overskuddet. Du kan læse mere om det at bede om hjælp i artiklen ‘Er du dårlig til at bede om hjælp?’

Personlig udviklingsrejse

Personligt er jeg i hvert fald på en udviklingsrejse, når det gælder at bede om hjælp. Jeg er desværre opdraget med ‘det er et af de små slag livet gi’r, men nu rejser du dig og kommer videre’. Ikke at mine forældre var onde og umulige mennesker; bestemt ikke.

Det var bare den måde de var opdraget på og den måde som de gav videre til mig og mine søskende. De oplevede så også begge at miste deres mødre i en forholdsvis ung alder og den gang var der ikke så meget med, at man gik til psykolog. Der tog man sig bare sammen! Men jeg arbejder på at blive mønsterbryder og øver mig i at bede om hjælp fra andre.

Og lige som det er ok at be’ om hjælp, så er det lige så ok at sige ‘nej’ til nogen eller noget en gang i mellem. Det kan du læse mere om i et af mine tidligere indlæg ‘Næh det er ikke egoistisk at sige nej’

Nogen gange er det godt at spørge om hjælp
Nogen gange er det godt at spørge om hjælp

Husker du at sige, hvad du har brug for? Eller bider du også bare tænderne sammen og ærgrer dig? Som jeg gjorde, du ved ‘pæn pige’ syndromet.

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

2 Comments

 1. 25/10/2020 / 08:57

  Kommunikation er en underlighed. Som een med aspergers, er jeg direkte og fatter derfor ofte ikke al udenomssnak og hentydninger. Så ingen pæn pige her, hvilket af og til giver udfordringer, når det, åbenbart mærkeligt nok, forventes i “almindelig” kommunikation.

  Janet

  • Louise M
   Forfatter
   25/10/2020 / 10:24

   Dejligt at høre at den ‘pæne pige ting’ ikke har bidt på dig????????

   God søndag????

   Kh
   Louise