fbpx

Næh, det er ikke egoistisk at sige ‘nej’

Er det egoistisk at sige ’nej’? Næh, det er ikke egoistisk at sige ’nej’. Her på havnekajen er vi i hvert fald begyndt at bruge ordet ’nej’ eller ’nej tak’ noget oftere. Tidligere har vi blæst der ud af og mast os selv. Det har vi gjort i ønsket om at gøre andre glade og leve op til hvad vi tror var/er deres forventninger. Huskede vi at lytte til os selv? Nej, det glemte vi vist ret mange gange.

Og når jeg glemmer at lytte til mig selv, bliver jeg hurtigere drænet for energi. Alt for meget kommer til at køre på autopiloten. Og så kører den ‘onde cirkel’. Og den cirkel er på ingen måde ikke sund at komme ind i.

Bump på vejen

Men efter nogle bump på livets vej har vi nu valgt at sætte os selv i centrum og øverst på skamlen. Det vil sige, at nu mærker vi efter og er blevet væsentlig mere lystbetonede i vores valg. Skuffer vi nogen? Ja, det gør vi helt sikkert. Og det vil jeg og vi garanteret også gøre fremover. Men ved du hvad? Det er der ikke noget at gøre ved. Det er deres udfordring. Det er nemlig helt ok at sige ’nej tak det må blive en anden gang’ ind i mellem.

Næh, det er ikke egoistisk at sige 'hej'
Næh, det er ikke egoistisk at sige ‘hej’

Ok at mase mig selv lidt en gang i mellem

Ind i mellem gør vi selvfølgelig stadig noget, som ikke nødvendigvis giver os mega meget energi. Men så er det et aktivt valg fra min eller vores side, når jeg eller vi vælger at gøre noget, der glæder andre og måske maser mig eller os selv en lille smule.

Men det sjove er, at jeg faktisk har oplevet, at i det øjeblik, at det er et aktivt valg at mase mig selv lidt, så maser jeg faktisk mig selv lidt mindre. Det lyder måske skørt, men det fylder simpelthen væsentlig mindre i min bevidsthed.

Tidligere har jeg nemlig oplevet, at jeg kunne gå i flere dage og ærgre mig over, at jeg skulle et eller andet. Gå og gruble og køre mig selv op. Det er jeg blevet bedre til ikke at gøre. Jeg kan godt vælge aktivt at mase mig selv lidt, fordi jeg vil gøre noget godt for en anden person. Jeg skal bare huske på  ikke at mase mig selv alt for tit og for meget.

Næh, det er ikke egoistisk at sige ‘nej’

At være god ved mig selv handler i min verden om at lytte til mig selv og anerkende mine egne behov og grænser. Det er mit ansvar at sætte mine grænser og passe på mig selv. Det kan jeg ikke overlade til andre og det er på ingen måde at være egoistisk.

Egoisme er ikke at jeg anerkender mine egne behov og mine egne grænser. Egoisme er derimod, når du og jeg ikke anerkender, at andre kan have det på en anden måde end du og jeg. Vi er alle sammen forskellige og det er helt ok. Vi har forskellig opfattelser og tilgange til verdenen og det den byder os.

Tag din egen iltmaske på før du hjælper andre
Tag din egen iltmaske på før du hjælper andre

Husk din iltmaske

Hvis du har været ude at flyver (og ja jeg ved godt det ikke er så politisk korrekt at flyve i disse for vort klima så trange tider) så læg mærke til hvad stewarden eller stewardessen siger, når de gennemgår sikkerheds instruktionerne. Fortæller de dig, at du skal sætte iltmasken på sidemanden først? Nej vel; du skal tage din egen iltmaske på først. Og så kan du hjælpe de andre bagefter.

Det gælder også i mange af livets andre forhold. Jeg kan ikke være noget for andre, hvis jeg ikke er noget for mig selv og sørger for at lytte til hvad jeg selv har brug for. Jeg skal ikke give noget til eller gøre noget for andre, som jeg ikke gør for mig selv.

Drop den dårlige samvittighed og gør noget godt for dig selv! Noget der giver energi og livsglæde og får dig til at glemme tid og sted. Så får du nemlig overskud til at gøre noget for andre.

Du kan læse mere om hvordan jeg passer på mig selv i nogle af mine tidligere indlæg her og her. Og du kan læse om hvordan du lære at sige fra her.

Så næh, det er ikke spor egoistisk at sige ’nej’ – husker du at sige nej?

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

4 Comments

 1. 28/08/2019 / 10:47

  Det er så sindssygt vigtigt at kunne passe på sig selv. Hvis ikke jeg passer på mig selv, kan jeg ikke passe på andre. Jeg er blevet rigtig god til at sige nej tak den sidste tid. Også selvom fomo presser på. Men ved du hvad, det går nok. Jeg overlever, og andre overlever, at jeg siger nej. Men det kan selvfølgelig godt være svært at være den, der siger nej hver gang. Til sidst er festen lukket.

  • 28/08/2019 / 16:45

   Tak for din kommentar? vi er så enige kan jeg læse. Det er så usundt at ‘være på’ hele tiden – uanset om det er irl eller some.
   Nogen gange er det bare rart bare ‘at være’. Men lige som så meget andet så er det noget, der skal trænes??‍♀️

 2. Janet
  28/08/2019 / 10:12

  Super godt indlæg.
  Du har så ret – Hvis ikke du skulle være god ved dig selv, hvem skulle så….
  Det giver ingen mening at please andre, hvis du ikke har dig selv med.
  Så Nej – og Pyt, er rigtig gode ord at øve sig på.

  • Louise
   Forfatter
   28/08/2019 / 16:41

   Hej Janet
   Mange tak??
   Og ja pyt og nej er nemlig 2 rigtige gode ord at få ind i sit liv??
   Og jeg tror faktisk det fyldte mere hos mig, da jeg i starten begyndte at sige nej end det gjorde ved dem, der fik nej’et?