fbpx

Januar med plads til løbesko, gode oplevelser og G&T

Vil du med på en rejse med mig, hvor vi er sunde, aktive og livsglade? Måske smide et kilo eller 2? Og få noget mere motion ind i hverdagen? Jeg har nemlig en plan om, at min januar skal have fuld fokus på sundhed. En sund januar med plads til løbesko, gode oplevelser og G&T, så det ikke bliver fanatisk. For så ved jeg erfaringsmæssigt, at jeg ikke holder. Det bliver små skridt, der er lette at implementere i hverdagen. Så ingen slankekure her, men snarere en livsstilsændring på den lange bane. Velkommen til en sund januar her på havnekajen.

Frem med løbeskoene

Jeg har ingen drømme om at min krop skal ligne en 17 årigs. Og jeg har med mine snart 55 år vist bare ramt reparationsalderen, hvor diverse småskavanker er begyndt at indfinde sig. Udover smerter i lænden og venstre balle, så giver mit højre knæ også lyd fra sig.

Derfor har jeg valgt at starte jeg op med et meget roligt begynder program, hvor jeg ender med at løbe 3 km på 12 uger. Så kan det vist ikke gøres mere skånsomt 😉 Men hjemme hos mig slår ALT sofaen. Og for mig er det vigtigst med en rolig opstart, så min krop kan følge med.

I november måtte jeg opgive min løbetræning efter råd fra min fysioterapeut. Jeg havde nemlig over nogle måneder døjet med smerter i lænden og med udstråling ned til min venstre balle. Så jeg rendte spidsrod mellem min læge, kiropraktor og fysioterapeut i efteråret uden større held ;-(

Lænd og balle driller stadig lidt, men nu har jeg besluttet mig for at prøve at genoptage min løbetræning. For min ufrivillige løbepause har ikke gjort det værre men heller bedre.

Januar med plads til løbesko, gode oplevelser og G&T
Januar med plads til løbesko, gode oplevelser og G&T

Mads er også med

Mads er også hoppet med på en sund januar med løbesko, gode oplevelser og G&T. Så ham kommer du til at se lidt mere til både her på bloggen og mine øvrige profiler.

Ligesom jeg vil Mads nemlig også gerne smide et kilo eller 2. Han har den der mande-udfordring med at de ekstra kilo sætter sig lige midt på maven. Hvor mine ekstra kilo er fordelt lidt mere på mave, sider og hofter. Og ingen tvivl om at fokus på maden nok er den hurtigste vej til at smide et par kilo.

Men jeg synes det er fedt, at Mads er frisk på at være med i min januar udfordring. Så er der en at fejre mine succes’er med og en der hepper på mig de dage, hvor jeg ikke er på toppen. Det er ikke så værst, for at sige det på godt jysk.

Mine daglige mål i januar:

Jeg har valgt at sætte daglige mål og at dele mine daglige januar mål op i

 • kost
 • motion
 • mentalt velvære.

Jeg trives nemlig godt med at kunne vinge noget af. Så ideen med daglige mål er et helt bevidst valg. Og (de fleste af) mine mål har jeg bare sat op i et banalt Excel ark og så kan jeg krydse af hver dag.

Fordelen ved at have nogle ret konkrete mål er også, at så er der noget at gå efter. Når jeg står med en pose kakaomandler eller mangler 1.500 skridt, så ved jeg erfaringsmæssigt, at det virker for mig med at skulle registrere dagens mål – eller mangel på samme.

Kost

Jeg er generelt ikke til fanatisme og en masse forbud. Så kommer jeg altså til at crave efter alt det jeg ikke må spise. Min plan er i stedet at stille mig selv spørgsmålet ‘er det her godt for mig og min krop?’, når jeg står med posen med kakaomandler og vakler lidt i troen.

Mine kost mål:

 • drikke min. 2 liter vand hver dag

Har du 4 elastikker, så er det faktisk ret let at sikre at du får vand nok. Jeg har fået et sjovt tip fra Malin, der blogger på Malins Mad. Sæt 4 elastikker på din 0.5 liters vandflaske hver morgen. Hver gang du har tømt flasken fjerner du en elastik. Nice and easy 🙂

 • aftenmaden skal ‘kun’ bestå af grøntsager og fisk/kød. Ris, pasta og kartofler 1-2 gange om ugen.
Ristet rugbrød med avocado og tomat
Ristet rugbrød med avocado og tomat
 • ingen alkohol i hverdagen. For mig er alkohol lig med hygge og afslapning. Og Mads og jeg har mange gode snakke i Cafe Havnen over et par Gin&Tonics. Heldigvis kan jeg ikke tåle så meget alkohol som i mine yngre dage. Så jeg kommer langt på 7-10 genstande om ugen.
 • spise flere sunde snacks i løbet af dagen og skære ned på sukker. Det med sukkeret er jo ikke bare slik og kager; næh der er også sukker i f.eks. ketchup, frugtyoghurt og mange morgenmadsprodukter. Så jeg skal lige i gang med lidt etikette læsning.

Motion

Motion er vigtigt, men det er hvile og restitution af din krop også. Knokler du på, er det vigtigt at give din krop en pause, så den så at sige kan genoplade sine batterier.

Mine motionsmål:

 • gå 10.000 skridt hver dag
 • morgenyoga 6 gange om ugen
 • løbe træning 3 gange om ugen

Mentalt velvære

Mit mentale velvære og overskud er en vigtig forudsætning for at jeg lykkes med mine andre mål. Søvn og mig tid er vigtige elementer her tænker jeg.

Mine mentale velvære mål:

 • daglig meditation på 10-15 minutter
 • fokus på bedre ‘før sengetid’ vaner
 • sige fra ved træthed og acceptere at jeg ikke kan være på toppen hver dag.
 • lytte til min krop når den siger fra
 • registrering af mit humør ved hjælp af farver. Ideen har jeg fået igennem en bulletjournal, hvor humøret var opdelt i glad, træt/trist, stresset, lykkelig, vred og eftertænksom og havde hver sin farve. Jeg overvejer at farvelægge en tegning i løbet af januar måned med mine humørfarver og har valgt en mandala. På nettet kan du selv finde nogle gratis motiver du kan downloade og bruge. Jeg har fundet min måneds mandala her og eller søger du bare på ‘free mandalas’ på fætter Google.

Sund januar

Jeg glæder mig til at mærke den effekt mine januar tiltag forhåbentlig vil have på min krop og mit humør. Fra tidligere ved jeg at regelmæssig motion er med til at give mit humør nogle takker op ad. Og der skal lige 10% mere til at slå mig ud, hvis der er noget der driller.

Hvorfor er motion i øvrigt ofte det første vi dropper, når vi har travlt og/eller er stressede? Det burde være turen med støvsugeren vi droppede 😉

Har du nogle mål med din januar? Nogle vaner, der skal igangsættes eller ændres?

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

4 Comments

 1. Louise M
  Forfatter
  06/01/2021 / 16:39

  Hej Janet

  Som jeg skriver i mit indlæg, så ved jeg erfaringsmæssigt hvad det gi’r mig på humørkontoen, når jeg dyrker motion regelmæssigt????????‍♀️????????‍♀️????????‍♀️➡️????

  Vi krydser fingre for et 2021 hvor det hele forhåbentlig bliver lidt nemmere i takt med at vi bliver vaccineret????

  Fortsat god bedring med skavankerne????

  Kh
  Louise

 2. 06/01/2021 / 13:03

  Wauw altså, du går til den Louise???????? I år har jeg ingen Nytårsfortsætter, fortsætter blot i samme tilfældige og lalleglade stil som altid. Dvs lidt sundt af og til, krydret rigeligt med en masse knap så helseagtigt. Jeg har fysisk været til tælling hele 2020, så håber kageformen kan ændres på, her senere i 2021, når fys og læger forhåbentligt giver grønt lys til voldsommere træning. Pt. må jeg nøjes med små gåture og lidt blid yoga.☀️