fbpx

Husker du at træne din hjerne?

Reklame for OliOli

Mange af os træner med stor glæde (eller pligt) vores kroppe og muskler for at få det bedre. Meeen…. husker du at træne din hjerne? For din hjerne er en muskel ligesom musklerne i din krop. Og den kræver faktisk også træning for at fungere optimalt. En måde du kan træne din hjernemuskel på er ved at meditere. Meditation modvirker kroppens reaktioner på stress og genopbygger og hjælper din hjerne og krop med at hele sig selv.

Meditation betyder nemlig, at du træner din evne til at holde fokus på noget bestemt en periode; typisk dit åndedræt. Når du mediterer, er du til stede i nuet og er i en slags være-tilstand (being). Når du er i være-tilstand, lægger du mærke hvad der sker omkring dig, men uden at reagere eller gøre noget ved det. Du observerer altså bare uden at forholde dig til det du observerer.

Normalt er mange af os i gøre-tilstand (doing), hvor vi enten er i fortiden eller i fremtiden. Det betyder, at vores hjerne hele tiden er på (over)arbejde. Men din hjerne har også brug for pauser. For at slappe af og restituere.

Regelmæssig meditation og fokus på din vejrtrækning giver dig en roligere hjerterytme og det er med til at reducere mængden af kortisol i kroppen. Kortisol er det stof, der produceres i din krop i stressede situationer og gør dig bedre til at præstere ekstra i en given situation. Det kan være fint nok med kortvarigt stress, men ikke i længere tid ad gangen. Så er det nemlig at den usunde stress opstår.

Folk i Østen har mediteret i tusinder af år, men det er faktisk først i 1960’erne, at vi her i den vestlige verden har fået øjnene op for hvad meditationen kan gøre.

Husker du at træne din hjerne?
Husker du at træne din hjerne?

Hvad er meditation godt for?

Meditation er godt for rigtig mange ting. Jeg har selv mediteret i flere år og kan skrive under på, at det rent faktisk gør noget godt for min hjerne og faktisk også min krop. Det der fokus på åndedrættet det kan altså noget.

Når du mediterer

  • falder din hjerne til ro og dit tankemylder bliver mindre
  • sænker du din puls og din vejrtrækning bliver roligere og dybere
  • falder dit stress niveau
  • lærer du at acceptere at ting er som de er
  • beroliger du din krop – med de dybe vejrtrækninger og din nattesøvn bliver derfor bedre
  • træner du din evne til at koncentrere dig og være i nuet
  • bliver du bedre til at mærke din krop og dine behov, så du f.eks. spiser mindre, fordi du kan mærke når du er mæt
  • forebygger du angst eller bliver bedre til at kontrollere din angst bedre, hvis du lider af det
Meditation giver humøret en ordentlig tak op ad
Meditation giver humøret en ordentlig tak op ad

Det handler mest om at komme i gang

Mange tror det er svært at meditere. Men det handler faktisk allermest om at komme i gang. Og så handler det om at meditere regelmæssigt, så det bliver en god vane. En vane du ender med ikke at ville undvære!

Meditation kræver heller ikke det store udstyr – altså udover dig selv og din hjerne og din telefon. Og det er gode er, at du både kan sidde eller ligge ned til det! Nogle vælger også at gå mens de mediterer, hvis det en dag er svært at finde ro.

Jo oftere og jo længere tid du mediterer, jo mere vil du opleve de fordele jeg har nævnt længere oppe i indlægget. Og det er altså mega maxi sundt for din hjerne at komme fra gøren tilstand til en væren tilstand.

Forskerne mener, at bare 10 minutter om dagen er nok til, at du kan mærke en effekt. Du kan læse mere om fordelene ved at meditere på Netdoktor.

Sådan kommer du i gang med at meditere

Der er heldigvis masser af hjælp at hente, hvis du gerne vil i gang med at meditere. Guidede meditationer er en rigtig god måde at komme i gang med at meditere på. Her lytter du til en rolig stemme, der fortæller dig hvad du skal gøre eller rettere hvad du skal rette dit fokus mod.

Mange guidede meditationer er det, som man kalder krops scanninger. En krops scanning er at mærke din krop og hvordan hver enkelt kropsdel føles. Og husk det kræver altså øvelse at slippe dine tanker og fokusere på og mærke hver enkelt kropsdel. Og det er ikke noget du bare lige lære på en meditation eller to.

Fornylig stødte jeg på meditationsapp’en OliOli (reklamelink), der tilbyder guidede meditationer til både voksne og børn. Og den er nu blevet en del af min hverdag.

De har et hav af forskellige meditationer afhængig af hvad du har brug for. Der er meditationer til nybegyndere og øvede. Der er meditationer der kan hjælpe dig med f.eks. at falde i søvn, komme af med tankemylder og stress, arbejde med dit selvværd eller hvis du har brug for at fokusere og præstere. You name it and they got it!

OliOli er nem at have med på farten
OliOli er nem at have med på farten

Meditationerne er indtalt af forskellige meditationsinstruktører – og du finder sikkert en favorit (stemme) blandt disse. Når jeg lytter til meditationer skal skal stemmen også være behagelig at lytte til. Ellers bliver jeg irriteret.

Og en anden god ting er at du kan tage dine meditationer med dig overalt med OliOli app’en!

Mest til guidede meditationer

Selvom jeg har mediteret on off i nogle år, så er jeg helt klart mest til guidede meditationer. Personligt synes jeg nemlig, at jeg slapper mest af i mit hoved og min krop, når der er en stemme, der guider mig.

Jeg har faktisk også prøvet klangmeditationer. Ved klangmeditation spiller klangmassøren på sine klangskåle og så sidder eller ligger du og mærker effekten af klangene og lader klanglydene styre din indre rejse. Du kan læse mere om min oplevelse med klangmeditation her.

Meditation handler i virkeligheden om at finde den form, der passer dig bedst. Om du så sidder, går, ligger, kigger på et stearinlys eller noget helt femte, er mindre afgørende. Det vigtigste i virkeligheden, at du giver din hjerne en velfortjent pause.

Mediterer du? Og hvis hvornår på dagen mediterer du? Hvor ofte mediterer du?

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

2 Comments

  1. Louise
    Forfatter
    06/12/2020 / 10:13

    Hej Janet

    Meditation har i hvert fald hjulpet mig med at få ro i hovedet. Og ellers supplerer jeg med nogle regnvejrslyde☔️

    Dejligt at du er med på yogamåtten????????

    Ha’ en skøn søndag????

    Kh
    Louise

  2. 06/12/2020 / 09:06

    Den App må jeg straks have fat i. Har forsøgt at lære meditation mange gange, uden held. Mine tanker har det med at flyve rastløse rundt, når jeg skal tænke på noget bestemt, som så bliver helt umuligt at fastholde. Tak for tip – Og tak for dine gode yogaøvelser som jeg modtager hver adventssøndag.☀️