fbpx

Virker en kugledyne?

Jeg har prøvet mange forskellige ting i forhold til at det at få en bedre nattesøvn. Et af mine nyere påfund for at få en bedre nattesøvn er at prøve en tung dyne – også kaldet kugledyner. Kært barn har mange navne.

En kugledyne er en dyne, der indeholder tusindvis af små enten glas eller plastikkugler. Det gør, at dynen bliver væsentlig tungere end en almindelig dyne med blødt fyld.

kvinde tyngdedyne
Jeg bruger min kugledyne minimum et par timer de fleste nætter

Hvordan virker en kugledyne?

Så efter at have læst om kugledyner forskellige steder, besluttede jeg mig simpelthen for at købe en og prøve det af. Jeg fandt et fornuftigt tilbud på en kugledyne og et par dage senere kunne jeg afhente min nye kugledyne i pakke-shoppen.

Jeg var selvfølgelig meget spændt på at prøve mine nye dyne. Men kender du det? Jeg havde bare en god fornemmelse, da jeg pakkede den ud og lige snuppede 10 minutter i sengen med kugledynen over mig.

Virker kugledyner så? Ja er det korte svar. Og det er i hvert fald Mads’ og min oplevelse efter at have brugt vores i et års tid.

Og bare rolig, kuglerne larmer ikke, hvis du bevæger dig under dynen! Alle kugledyner er syet med kamre, så kuglerne ikke ’flyver frem og tilbage’ i dynen, men forbliver fordelt i hele dynen.

udsnit af tyngdedyne
Kugledyner er syet med kamre, så de tyngende kugler forbliver fordelt over hele dynen

Tyngdedynens effekt

De første par nætter startede jeg med at bruge dynen en times tid eller 2. Men derfra gik jeg til at bruge mere og mere. Dynen kræver selvfølgelig noget tilvænning, da min kugledyne vejer knap 7 kg og dermed væsentlig mere end min almindelige dyne.

Men det føltes enormt rart at blive puttet under dynen, og jeg fornemmede ret hurtigt den ro, som dynen gav mig. Der var bare noget, der føltes godt.

Jeg vågner stadig 2-3 gange om natten, men min oplevelse er helt klart, at jeg falder hurtigere i søvn igen, når jeg tager min tyngdedyne over mig.

Jeg sover ikke med min kugledyne hver eneste nat. Men bruger den, når jeg ligger og vender og drejer mig og har svært ved at finde ro.

En kugledyne er en form for tyngdedyne, hvor tyngden kommer fra kugler, som kan variere i størrelse. En tyngdedynes vægt kommer ofte fra glasgranulat, som i mange kugledyner, men kan i princippet komme fra forskellige ting. Ordene kugledyne og tyngdedyne bruges altså tit til at beskrive det samme produkt.

Mads er til kugler og tyngde!

Efter et par nætter fik Mads ’lov’ at låne dynen. Og han var begejstret fra start. Mads har ofte en lidt urolig søvn, fordi han i perioder drømmer meget. Meen, det hjalp kugledynen på fra første nat og efter 2 nætter var blev vi enige om at investere i endnu en kugledyne.

Kugledyne 2 blev købt i et andet mærke og i en lidt længere og tungere udgave end min.

Og Mads har virkelig oplevet en rigtig god effekt på sin nattesøvn efter han er begyndt at sove med sin kugledyne. Hans dybe søvn er blevet fordoblet de fleste nætter. Og han ligger meget mere roligt, når han sover, skal jeg hilse og sige 😉

Så konklusionen er alt i alt, at vi begge har oplevet en forbedre nattesøvn efter vi er begyndt at sove med vores kugledyner. Mads har som sagt haft bedre effekt end jeg har, men det betyder ikke, at jeg ikke er glad for min kugledyne.

Kugledyner eller tyngdedyner blev oprindelig lavet til personer, der f.eks. har angst eller AHDH, og som har svært ved at slappe af. Tyngden stimulerer nemlig dit centralnervesystem på en måde, så du lettere finder ro. Derfor kaldes en tyngdedyne også for en sansedyne.

Kroppens sanse-celler påvirkes af dynens tyngde. Dybdepres stimuleringen gør simpelthen, at kroppen reducerer stresshormonet kortisol og producerer mere af søvnhormonet melatonin, der så fortæller din hjerne at nu skal du sove.

Bonustips: Vær obs på at det sagtens kan tage nogle nætter at vænne sig til at sove med din nye kugledyne. En god ide kan være at ligge med dynen melem 30 og 60 minutter de første par aftner/nætter og så langsomt skrue op for tiden. Medmindre du altså falder i søvn og bare sover hele natten 😉

Er en tyngdedyne varm at ligge med?

Du tænker måske om dynen er varm at ligge med? Men nej det er den faktisk ikke. Overgangsalder og skavanker gør, at jeg indimellem døjer lidt med varme fødder, men så ryger fødderne bare ud, mens kugledynen dækker resten af kroppen.

Og når jeg indimellem synes, at kugledynen er lidt varm at ligge med, ja så ryger den lige af en halv times tid og typisk på igen.

kvinde tyngdedyne
Min kugledyne giver mig qua den er tung en fornemmelse af at være ‘tugged in’

Hvor meget skal en kugledyne veje? Og hvad koster den?

Generelt skal du vælge en tyngdedyne, der vejer ca 10% af din krops vægt. Kugledyner findes fra 2-20 kg afhængig af hvilket mærke du vælger. Ligger du mellem 2 ’vægt-klasser’, så vil jeg anbefale dig at gå ned i vægt.

Markedet for kugle- og tyngdedyner er vokset gevaldigt de seneste par år. Det betyder også, at der findes en del forskellige mærker, længder, vægt-klasser og prislejer.

Det er meget individuelt hvilken effekt en kugledyne har for dig. Så derfor vil jeg anbefale dig at undersøge markedet, inden du investerer i en kugledyne.

Vi valgte at investere i én tyngdedyne først og satsede så på, at en af os ville blive glad for den. Og der var en prisforskel på ca 500 kr. på de 2 kugledyner, som vi har.

En anden strategi er at købe en af de mere billige modeller eller vælge et firma, der giver en tilfredshedsgaranti og dermed en tilbageleverings mulighed.

Vil du være klogere på kugledyne og hvilken type du skal vælge, så tjek lige Soveeksperten.dk ud. Her finder du masser af tips, guides, anbefalinger og gode råd til alt hvad der omhandler dit soveværelse; herunder en hel del informationer om kugledyner.

Prøv det!

Vores oplevelse er, at de 2 kugledyner, som vi har investeret i, har gjort noget rigtig godt for vores nattesøvn og helt klart er pengene værd.

Udover min kugledyne, så bruger jeg også selv gerne nogle yogaøvelser til at finde ro med. Mine yogaøvelser til at komme ned i tempo med kan du se her.

kugledyne, soveværelse
Jeg har haft gode erfaringer med min kugledyne
Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.