fbpx

Har du brug for at komme ned i tempo?

I en hektisk og travl hverdag kan jeg godt komme til at glemme mange af sundhedsrådene i en periode. Jeg knalder kosteskabet i ryggen og presser mig selv lidt for meget. Og jeg får ikke holdt de pauser mit hoved og min krop har brug for. Jeg får også spist lidt for meget sukker og hvidt brød, får for få grøntsager eller jeg snupper mig en ekstra Gin&Tonic for lige at få ro på.

Og hvad sker der så? Ja jeg ved ikke med dig? Men min krop reagerer i hvert fald, maven begynder at blive udspilet og træls og jeg bli’r utilpas og træt. Humøret falder og tårene presser sig også lettere på. Det gør ondt overalt i kroppen, og tankerne mylder og snupper noget af nattesøvnen.

Men heldigvis er der råd for ovenstående – og jeg kender en god opskrift, der i hvert fald virker for mig.

Sådan kommer jeg ned i tempo

Ofte bruger jeg nemlig yogaen til at komme ned i tempo. Du kan læse mere om hvad yoga er her.

En anden måde at komme ned i tempo på er ved at sige nej til noget. Det kan du læse mere om her.

Men her kommer nemlig et par af de yogaøvelser jeg ofte tyer til, når jeg oplever at jeg har presset mig selv lidt for meget lidt for længe.

Katten og koen

Her svajer jeg i ryggen som en ko og skyder ryg som en kat.

Udgangsposition:

stå på alle 4 på din yogamåtte; dine hænder skal være under dine skuldre og dine knæ under dine hofter.

Koen:

Idet du ånder ind, svajer du en lille smule i ryggen, så din mave kommer lidt ned mod yogamåtten. Vær opmærksom på at du trækker dine skuldre tilbage og skyder din brystkasse fremad, så du stritter lidt med rumpen. Husk at kigge fremad

Fra koen glider du så videre til katten

Katten:

Når du ånder ud, krummer du dig sammen og skyder din ryg op mod loftet. Træk navlen ind i maven og sørg for at din hage er så tæt på din brystkasse som muligt. Og du skal føle at dine skulderblade flytter sig til hver sin side.

Twist af core med strakte ben

Udgangsposition:

Læg dig på ryggen – på din yogamåtte med strakte ben og hænder ud fra siden; gerne med håndfladerne op ad

Twist af core - startposition
Twist af core – startposition

Pres dine skulderblade ned i måtten og lad dem blive der under hele øvelsen

Løft din strakte ben lodret op og hold benene samlet

Pres navlen ned mod din rygsøjle og ånd ud

Næste gang du ånder ud lader du dine ben glide ud til den ene side og på en indånding løfter du benene op til lodret igen.

Twist af core - ben ud til siden
Twist af core – ben ud til siden

Gør det samme til modsatte side og lad dine ben bevæge sig sammen med dit åndedræt

Det får du ud af det:

Med øvelsen masserer du dine organer og hjælper din fordøjelse. Derudover får du trænet dine ryg og mavemuskler og får fokus på dit åndedræt

Kram din knæ

Udgangsposition:

læg dig på ryggen på din yoga måtte med strakte ben og tæerne skal pege op i luften

træk dit højre knæ op mod dig – mens du holder venstre ben og dit hoved i måtten

Kram dine knæ
Kram dine knæ

hold om dit højre knæ og træk det stille og roligt op mod din højre skulder, når du ånder ud

Hold stillingen i min. 5 vejrtrækninger og skift så side.

Du kan slutte med at trække begge knæ op og rulle lidt fra side til side for at løsne din lænd op

Det får du ud af det:

Med denne øvelse masserer du dine indre organer og mave samtidig med at du får strakt din ryg

Meget beroligende stillinger

Barnets stilling

Udgangsposition:

Sæt dig på dine underben og din rumpe skal røre hælene

Placer dine knæ ved hver sin kant af yogamåtten og yogapøllen mellem dine ben

Læg dit hoved og overkrop ned over yogapøllen

Barnets stilling på yogapølle - set fra siden
Barnets stilling på yogapølle – set fra siden

Stræk dine arme frem og læg dine hænder på yogamåtten med spredte fingre

træk vejret dybt og bliv liggende 5-10 minutter eller hvor længe du kan/har brug for. Det er helt ok at justere lidt, så du får støtte fra yogapøllen

Du kan lave barnets stilling både hvor du ligger henover din yogapølle, uden yogapøllen og/eller ved at lægge din pande på en yogablog, hvis du ikke kan komme helt ned i måtten

Barnets stilling - med yogablok som støtte
Barnets stilling – med yogablok som støtte

Det får du ud af det:

Stillingen er meget beroligende og afstressende; med andre ord, du kommer virkelig ned i tempo

Ben op ad væg

Den her yoga stilling er supergod til at falde til ro i. Du skal udover dig selv bruge en yogamåtte og en dør eller væg.

Jeg gør klar til at smide benene op ad væggen
Jeg gør klar til at smide benene op ad væggen

Sæt dig så tæt du kan med siden til en væg eller dør på din yogamåtte

Sving benene op ad væggen og krap evt. din rumpe helt tæt på væggen

Saml benene og læg dine arme lidt ud til siden

Så ånder du stille og roligt ind og ud mens du synker mere og mere ned i yogamåtten

Det får du ud af det:

I en stilling som denne her hvor dine ben er højere end dit hjerte får du dels blod til hjernen og du afspænder dit nervesystem og åndedræt. Så det er en supergod stilling at falde til ro i. Personligt oplever jeg tit at jeg lige skal holde mig selv lidt i ørene de første par minutter. Men så begynder min krop at slappe af og mærke hvor godt det egentlig er for den at være i denne her stilling.

Har du brug for at komme ned i tempo? Så smid benene op
Har du brug for at komme ned i tempo? Så smid benene op

Kroppen husker

Og vidste du at vores kroppe husker for os? Så når du har lavet nogle af de her stillinger nogle gange, så begynder din krop langsomt at huske at det er godt for den. Og du vil måske som jeg opleve at der hurtigere kommer ro på kroppen og det berømte tankemylder.

Jeg laver yoga øvelser stort set hver eneste morgen. Og selv når jeg har sovet dårlig og synes hele verdenen er noget lårt, når jeg står op. Ja, så ser det ganske anderledes ud, når jeg har fået kæmpet mig igennem nogle solhilsner. Men mere om det i et fremtidigt indlæg.

Dyrker du yoga i det daglige?

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

4 Comments

 1. 21/12/2019 / 13:18

  Sikke gode og hvad det ser ud til, overskuelige øvelser. Bruger strikning til at komme ned i gear – i hvertfald for ny.

  /Annette

  • Louise
   Forfatter
   21/12/2019 / 17:58

   Hej Anette
   Øvelserne er faktisk lige så lette at lave, som de ser ud??‍♀️
   Jeg er desværre aldrig rigtig kommet i gang med at strikke? men jeg kan sagtens forestille mig det er ret mindfuldt og får tankerne i ro??
   Bedste hilsner
   Louise

 2. 16/12/2019 / 00:11

  Ville ønske jeg kunne finde den ro i kroppen til at dyrke yoga. Skildpadden er den øvelse jeg er bedst til og som jeg finder utrolig rar.
  Kh fra Janet

  • Louise
   Forfatter
   16/12/2019 / 10:55

   Hej Janet
   Skildpadden er også en fin øvelse? der er jo heldigvis masser af yoga øvelser at vælge i mellem. Og det vigtigste er jo at finde den eller dem, der gør bedst for dig??‍♀️

   Bedste hilsner
   Louise