fbpx

Lav din egen køkkenhave på altanen

Mangler du noget meditativt at beskæftige dig med? Og er du ikke til strikkepinde, puslespil eller guidede meditationer? Ja så har jeg et tip til dig! Lav din egen køkkenhave på altanen og gå i gang med at gendyrke grøntsager.

At gendyrke betyder, at du tager den del af grøntsagen, du normalt ville skære fra og smide ud og planter grøntsagsresten i jord i stedet for.

Så halvkedelige grøntsager og grøntsagsbunde, du tidligere har smidt i skraldespanden kan du rent faktisk gendyrke og give nyt liv. Derudover reducerer du dit madspild og det føles faktisk også godt i en verden, der godt kan bruge lidt mere bæredygtighed. Så måske du skal i gang med at lave din egen køkkenhave på altanen.

Et grønt terapi projekt

De af jer der har fulgt mig igennem længere tid ved, at jeg elsker mine små gendyrknings projekter. For mig er der noget mindfuldt og meditativt over at se ting vokse og gro. Det er ren terapi og ordløs terapi, der gør godt for både min krop og mit tankefyldte hoved.

Det er nu ikke fordi vi på nogen måde sparer turen til grøntsagsafdelingen i supermarkedet. Men det handler i virkeligheden lige så meget om hygge og at være lidt analog – langt væk fra mobiltelefonen. Altså lige på nær når gendyrknings stoltheden skal dokumenteres på de sociale medier 😉

Planteliv på terrassen

Mads og jeg har til vores lejlighed en lille altan på ca 1 m2 ved vores soveværelse. Derudover har vi den store altan (det lyder sgu da meget godt med den store altan 😉) i forbindelse med vores køkken/alrum. Den er vel omkring 6-7 m2 og jeg kan betro jer, at vores glæde ved altanen er 3-4 x omvendt proportionalt med dens størrelse.

Vi er i gang med forårsklargøring af vores altan
Vi er i gang med forårsklargøring af vores altan

Terrassen ligger som sagt ud for vores køkken/alrum. Når vejret er godt, står skydedøren åben og så er stuen bare 6 m2 større. Og hvad vi ikke har af planter og blomster på den altan…. Bilkas Havecenter og Plantorama elsker os – og det er lige før vi får et ’god bedring’ kort, hvis vi ikke har været forbi dem de sidste 14 dage.

Bybonde og urbangardening

Jeg så faktisk et fedt udtryk her den anden dag nemlig ’bybonde’. I gamle dage betød det vist mest byfolk, der flyttede på landet for at realisere sig selv. I dag bruges det mere om os byboer, der elsker vores grønne fingre og dyrker vores ’afgrøder’ i vindueskarmen eller på altanen.

Så nu har jeg officielt udnævnt Mads og jeg til bybønder, eftersom vi elsker at dyrke alle mulige ting på vores altan.

I går eftermiddags var der forårsklargøring af altanen her på havnekajen. Vi fik smidt de planter ud, der ikke havde overlevet vinteren. Og så fik vi startet på vores køkkenhave, der løbende bliver udvidet i takt med at forår og sommer indfinder sig.

I går startede vi med at sætte nogle kartofler og gendyrke peberfrugt. Senere kommer der flere forskellige grøntsager, krydderurter og vi satser også på at bl.a. vores vindrue planter og blåbær har overlevet fra sidste år.

Gendyrkning af kartofler

Kartofler er god basismad og indeholder kostfibre, mineraler og vitaminer og så mætter de godt. De fleste har kartofler i husholdningen, så alt du skal bruge derudover er noget pottemuld.

Vil du gøre det lidt ekstra godt, så invester i en decideret kartoffelpotte. Så kan du følge med i hvordan vokse processen skrider frem og det skulle efter sigende også gøre vækstbetingelserne bedre.

De her spirende kartofler skulle gerne blive til flere
De her spirende kartofler skulle gerne blive til flere

Sådan gendyrker du kartofler:

-du skal bruge et par kartofler med spirer

Du kan også lade et par kartofler ligge i en æggebakke på køkkenbordet eller i vindueskarmen nogle dage. Så vil de typisk begynde at spire.

-udnyt kartoflen og del kartoflen op i stykker a 4-6 cm; sørg for at der er 2-3 øjne/spirer på hvert kartoffelstykke

Vi fik lagt nogle spirede kartofler i 3 kartoffel spande. Det var kartofler, der havde fået øjne og formentlig ellers var røget ud. Så smart at vi på den måde udnytter vores affald. Og planter du kartofler her i april, vil du formentlig kunne spise hjemmeavlede kartofler omkring juni. Så kan vi lige nå endnu en omgang nye hjemmeavlede kartofler.

Gendyrkning af peberfrugt

Udover kartofler har jeg forsøgt mig med gendyrkning af rød og grøn peber. Peberfrugt er supersundt og indeholder masser af C vitaminer og kostfibre, carotenoider, der forhindrer rynker og øger hudens blodcirkulation. Så det giver vist meget god mening at få gang i dyrkningen af rød peber.

Jeg prøvede faktisk sidste år, men kom for sent i gang i starten af efteråret. Så derfor blev de små peberplanter ikke så store før vinteren kom. Derfor besluttede jeg for at være rigtig tidligt på færde i år.

Vi starter med kartofler og rød peber i vores altan køkkenhave
Vi starter med kartofler og rød peber i vores altan køkkenhave

Sådan gendyrker du peber:

-halver peberfrugten

-løsn frøerne i den halve peberfrugt

-tag enten frøene ud eller lad dem blive i den halve peberfrugt

-læg frøene eller den halve peberfrugt med frøene ned i en potte med muld

-dæk peberfrugten til med 1-2 cm jord og vand den

Du kan med fordel lade den forspire inde den første uges tid. Specielt her i foråret, hvor det stadig er ret køligt om natten.

Jeg satser på at kunne dyrke peberfrugter fra bunden af i år – og ikke fra en købe-plante som sidste år

Lav din egen køkkenhave på altanen

Vil du i gang med at dyrke urban gardening og lave din egen by køkkenhave, så er der også råd og inspiration at hente hos Persille på Persilleshjemmedyrk, som jeg helt tilfældigt så i Godmorgen Danmark på TV2 i går. Hun har gendyrket i 10 år og har prøvet med mange forskellige former for gendyrkning.

For et par år siden forsøgte jeg mig i øvrigt med at gendyrke ingefær og gurkemeje. Hvordan det gik, kan du læse mere om i et tidligere indlæg her. Og jeg det skal jeg prøve igen i år – venter lige på at mine ingefær og gurkemeje knolde begynder at spire.

Gendyrker du grøntsager? Og hvilke har du i givet fald prøvet? Hvad synes du om selve gendyrknings ideen?

Del meget gerne dine erfaringer i kommentar feltet herunder, så vi kan inspirere hinanden til en masse fede gendyrkningsprojekter.

.

.

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.