fbpx

Er du en læsehest?

I dag er det bogens dag. Bogens dag er indstiftet af UNESCO og afholdes hvert år d. 23. april for at fremme læsning og udgivelse af bøger. Bøger er en måde at udbrede og bevare viden. Og så er bøger med til at udvikle og inspirere os, der læser bøgerne. Men er du en selv en læsehest?

Vidste du at en god bog er en fantastisk måde at slappe af på? Faktisk viser engelske og amerikanske undersøgelser, at blot 6 minutters læsning inden sengetid, rent faktisk reducerer dit stress niveau med 68%. 

Til sammenligning reducerer musik din stress med 61% og en gåtur reducerer din stress med 42%. Det overraskede faktisk mig en del, da jeg så de tal – hvad med dig?

Men når hjernen skal koncentrere sig om at læse, så har den ikke også tid til at sørge for at du spænder i kroppen. Når du læser, så hjælper det dig altså med at flytte tankerne væk fra dine bekymringer. Simpelthen fordi dit fokus er et andet sted. Så de 6 minutters læsning for en 68% nedgang i stress niveauet er da vist en meget god byttehandel.

Bogens dag - 6 minutters læsning sænker dit stress niveau med op til 68%
Bogens dag – 6 minutters læsning sænker dit stress niveau med op til 68%

Andre gode effekter ved at læse er:

  • du bliver gladere
  • du lærer at koncentrere dig
  • du bliver klogere
  • du får et større ordforråd
  • du får styr på teknik og grammatik
  • du mindsker chancen for at få demens
  • du forbedrer din hukommelse
  • du finder inspiration
  • Og som sagt så, den måske allervigtigste grund for mig: du mindsker dit stress niveau og får nemmere ved at falde i søvn.

Jeg lytter nu fortsat også gerne til musik og dyrker motion for at komme min stress til livs. Nogle dage virker det ene for mig og andre dage noget andet. Vil du i øvrigt have nogle tips til hvordan du får mere motion ind i din hverdag, så læs med mine tips til mere motion i hverdagen her.

Læseriet blev lagt på hylden

Faktisk savner jeg lidt at læse. Netop fordi det giver ro – og ro i hovedet er noget af det, som jeg har allermest brug for de fleste dage. Og jeg er da blevet endnu mere hooked på at få etablere en god læsevane, nu efter jeg har opdaget hvor stor en effekt det at læse blot nogle få minutter har på tankemylder og stress.

Efter min universitetstid har jeg desværre ikke været ret god til at læse. Nok fordi universitetslivet som stud negot bød på rigelige mængder af læsestof; en del endda på engelsk. Titlen som cand negot kom godt i hus, men læselysten dalede gevaldigt efterfølgende.

Siden da har jeg læst – også en bog i ny og næ. Men i virkeligheden nok mest ugeblade, hvor Liv og Psykologi er favoritterne, fordi de har gode artikler med indhold i.

Men jeg har lidt svært ved at holde koncentrationen. Mads ville også gerne læse mere, men har samme problem som mig. Men vi har faktisk snakket om enten at lave en fast læse-aften eller at indføre en før sengetid rutine med at læse i f.eks. 10-15 minutter. Simpelthen for at hjælpe læseriet i gang igen. Så det bliver noget med at starte med 10-15 minutters læsning pr. gang og så øge antallet af minutter stille og roligt.

Mine bøger på ’natbordet’

P.t. har jeg gang i 2 ‘rigtige’ bøger. Den ene er en selvhjælpsbog ’Helbred dig selv’ af Louise Hay, som jeg har fået anbefalet af min kraniosakral terapeut Shila. Den handler kort fortalt om at forholde sig til og at tilgive både sig selv og personer eller ting, der er sket i fortiden, for på den måde at sætte sig selv fri.

At slippe gammel vrede og ærgrelser og komme videre, fordi de gamle følelser kan resultere i ubalancer og sygdom i kroppen.

Helbred dig selv af Louise Hay
Helbred dig selv af Louise Hay

Derudover har jeg også gang i ’Building a story brand’ af Donald Miller. Donald Miller er guruen indenfor for storytelling og det at skabe sig et brand (f.eks. som blogger), hvor jeg tager udgangspunkt i dig som læser og ikke mig selv. So watch out 😉

Meget kort fortalt skal der være en klar og veldefineret historie, der tiltaler og fanger læseren eller følgeren så meget, at de gerne vil være en del af den historie. Bogen er desværre ikke oversat til dansk, så det tager lige lidt længere at tygge sig igennem den på engelsk 😉

Building a storybrand af Donald Miller
Building a storybrand af Donald Miller

Mine store ungdomsbogs idoler

Da jeg var yngre læste jeg faktisk en del bøger. Jeg læste masser af ungdomsbøger og nogle af favoritterne var kostskolepigen Puk og De 5 bøgerne med de 3 søskende Dick, Anne, deres kusine Georg, hunden Tim & sigøjnerpigen Jo.

De opklarede mysterier i rå mængder, forbryderne blev fanget og der kom sjældent nogen alvorligt til skade. Senere blev det til en del krimier, meget gerne af Agatha Christie med hendes finurlige tankegange og mysterier.

Jeg havde faktisk også en periode som teenager, hvor jeg læste rigtig meget om indianerne i USA og orkideer. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvorfor jeg kastede mig over de 2 emner.

Måske fordi jeg læste Sølvpil blade (om Kiowa indianere) og mht orkideer – ja de grønne fingre har vist bare altid været der.

Jeg var meget ihærdig og slugte alt hvad der var af bøger om emnerne på det lokale bibliotek. Og jeg kan huske, at min mor fortalte, at hun og min far til en skole/hjem samtale var blevet spurgt, om det var noget de pressede mig til. Men svaret var nej; jeg går bare ind i mellem bare all in, når jeg bliver optaget af et emne 😉 Sådan havde jeg det dengang og det har jeg stadigvæk.

Yndlingsbøger

Skal jeg næve nogle af de bedste bøger jeg nogensinde har læst står ‘Borte med blæsten‘ af Margaret Mitchell og ‘Hvem har flyttet min ost?’ af Spencer Johnson meget højt på listen. Begge bøger ‘åd’ jeg råt. Jeg har forsøgt at læse mange bøger, men bliver jeg ikke fanget at de første 20-30 sider, så dropper jeg som regel bogen.

Det var en læsemæssig trip down memory lane. Og jeg håber jeg måske har fået inspireret dig til at få gang i læseriet, hvis du altså ikke allerede er en læsehest.

Hvad læste du som barn? Hvad læser du i dag – hvis du altså er en læsehest? Eller er du mere en lytte-hest, der hører podcasts?

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

2 Comments

  1. 23/04/2021 / 17:05

    Skønt skriv Louise 😊

    Building a storybrand er i min top tre over bøger man bare skal læse. 👏

    Hvem har flyttet min ost er en stærkt undervurderet bog 😅

    Lige pt. Læser jeg Jytte vender tilbage af Morten Münster (lydbog på cyklen) og Dotcom secrets af Russel Brunson ligger på natbordet, dog udstyret med highlighters og postits 🙆‍♀️

    Så ja list læsehest er jeg vel nok.

    Knus Lise, Bloggers By Heart

    • Louise
      Forfatter
      24/04/2021 / 13:04

      Mange tak for din søde kommentar Lise😘

      Jeg er ikke kommet så lang i Building a story brand endnu, men fornemmer allerede at den bog kan noget😉

      Lydbøger på cyklen er også en fin måde at udnytte tiden på. Og Morten Münster er også en skrapsak når det kommer til marketing og adfærdsdesign🤩

      Kh
      Louise