fbpx

Kan du undvære en femmer?

Den anden dag da jeg handlede på Zalando og kom til betalingsdelen, dukkede spørgsmålet Kan du undvære en femmer? op. Det viste sig at være et spørgsmål om jeg ville betale et klimabidrag. Jeg går op i klimaet, men jeg ligger ikke søvnløs over vores klimaudfordringer.

Men til gengæld var jeg tilpas nysgerrig efter at se hvad det var Zalando havde fundet på. Så jeg endte med at vælge at betale 5 kr. oveni det beløb jeg købte for. Femmeren skulle gives som klima kompensation for det CO2 udslip min ordre er skyld i. Jeg synes egentlig det er meget godt fundet på af Zalando. Og de fleste af os kan nok også godt undvære den femmer.

Kan du undvære en femmer?
Kan du undvære en femmer?

Bidraget går til et Gold Standard projekt med fokus på bevarelse og plantning af skov og træer: The Soddo Community Reforestation Project. Projektet sørger for, at fem lokalsamfund kan samarbejde om at regenerere og beskytte lokale skove i Sydetiopien.

Jeg er helt sikker på, at det er et rigtig fint projekt og jeg kunne så efterfølgende pudse min forbrugsglorie – i hvert fald en lille bitte smule.

Jeg har faktisk også set, at flere flyselskaber har iværksat forskellige klima kompensations initiativer. Typisk hvor det ekstra beløb, du betaler så går til et klimaforbedrende projekt. Og så længe mit bidrag går til et fornuftigt projekt og ikke i flyselskabernes lomme, så er det helt fint med mig.

Vi skal være løsningsorienterede

Jeg synes det er mægtig fint, at vi har fokus på vores klima og passer på både det og vores miljø. Så længe det er med en løsningsorienteret vinkel og ikke med en ‘pegen fingre ad’ vinkel. Det skylder vi os selv og vores efterkommere.

Og nu vi er ved det – har du styr på forskellen mellem klima og miljø? Jeg måtte også lige google det for at være sikker:

Definitionen på klima er middelværdien af vejrforholdene i et bestemt område; altså fugtighed, solskinstimer, temperatur og nedbør; målt over en periode på 30 år.

Definitionen på miljø er de ydre forhold, som påvirker levende organismers (planter, dyr og mennesker) levevis i bestemte områder. Som f.eks. tørke, nedbør og vindforhold.

Personligt synes jeg som sagt, at vi skal tænke i løsninger og blive endnu mere bevidste forbrugere. Det er fint, at vi har fokus på at downsize og på deleøkonomi. En ting giver mening for nogle og en anden ting giver mening for andre.

Vi skal også lære at rydde op efter os selv og lære at det f.eks. ikke er ok bare at smide skrald i naturen. Det er også den tankegang jeg synes vi skal lære vores børn og unge mennesker i stedet for at skræmme dem. Men det kan jo ikke hjælpe noget at børn i folkeskolens yngste klasser nærmest bliver bange for om hele verdenen er ved at falde fra hinanden.

Plastic lab on wheels

Til Odense havnekulturfestival i maj i år var Plastic Lab On Wheels med. Det er en slags trailer, som er bygget om til en mobil plastik genanvendelsesmaskine. Traileren indeholder en serie af forskellige stationer, som gør det muligt at pulverisere og omdanne de brugte plastikting.

Ideen er meget kort fortalt, at Plastic Lab On Wheels viser hvordan vi kan genanvende plastik og lave nye ting med den genanvendte plastik med en 3D printer. Så bliver plastik lige pludselig en ressource vi kan bruge fremfor at være affald.

Se det er da en løsningsorienteret vinkel, der vil noget; i hvert fald i min verden. Så jeg krydser fingre for at der kommer mange flere projekter a la Plastic Lab om Wheels i fremtiden.

Plastic Lab on Wheels var på besøg på Odense havn til havnekulturfestivalen i maj
Plastic Lab on Wheels var på besøg på Odense havn til havnekulturfestivalen i maj

Du kan læse mere om det rullende plastik laboratorie i artiklen her og du kan læse mere om min Odense havnekulturfestival 2019 her.

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Share:

6 Comments

 1. 29/11/2019 / 10:19

  Hvor er jeg enig i at vi ikke skal gøre så vores børn bliver bange. Min store søn har i 3. Klasse en del om miljø og klima og jeg kan nogen gange se hvor skræmt han er. Det er super de undervises i at tage hensyn til miljøet og naturen, men de skal ikke skræmmes. Herhjemme taler vi en del om hvordan vi sorterer affaldet, og hvordan vi fx. Kan reducere vores brug af plastik i dagligdagen.
  /Annette

  • Louise
   Forfatter
   29/11/2019 / 10:29

   Hej Anette
   Ja, enig, de unge mennesker skal ikke gå og være skræmte, så vi skal anlægge den løsningsorientede vinkel på de klima og miljø udfordringer vi står overfor??
   Og så er det fint at vi hver især bidraget med de ting vi kan, som ingen løbende vandhaner, ud med plastikposer og ind med indkøbsnet, ugentlig mad/restedag etc.
   Jeg tror på fremtiden?? Go’ dag?
   Kh
   Louise

 2. 28/11/2019 / 23:28

  Hej Louise.
  Jeg er helt vild med, at plastik bliver genbrugt, og der bliver heldigvis fundet nye metoder og ting plastik kan genbruges til, så vi kan passe på den verden vi lever i. Små bidrag er også vigtige.

  Venlig hilsen

  http://www.metteslivmeddiabetes.dk

  • Louise
   Forfatter
   29/11/2019 / 10:25

   Hej Mette
   Tak for din kommentar? og heldigvis er der en masse kreative og iderige mennesker, der er er i gang med at finde løsninger på mange af vores klima og miljøudfordringer??
   Og når alle så lærer at rydde op efter sig, så…??
   Kh
   Louise

 3. Louise
  Forfatter
  28/11/2019 / 14:45

  Hej Janet
  Jeg er helt enig; lidt har også ret og mon det så ikke bare udvikler sig til mere og mere for de fleste af os??
  Kh
  Louise

 4. 28/11/2019 / 11:30

  Det er så fint med alle de initiativer, hvor vi som forbrugere nemt og hurtigt kan bidrage. Og som forskerne siger; gør det du kan, lidt har også ret – i den store sammenhæng bliver det til meget.
  Kh fra Janet