fbpx

Halloween og græskar

Halloween og græskar
Halloween og græskar
Græskarlygte på terrassen
Græskarlygte på terrassen

De seneste år har jeg taget en af de mere kendte amerikanske Halloween traditioner til mig. Nemlig den med det orange græskar som udendørs lampe og lidt hyggelig uhygge fra lampens lysende ansigt. 

Mange vælger selv at købe et orange græskar, udhule og skære ansigt i det for derefter at sætte et stearinlys inden i det udhulede græskar og bruge det som lampe.

Det gør jeg så ikke. Nix, jeg hopper i stedet over hvor gærdet er lavest og har indkøbt et orange græskar i keramik i Kvickly for et par år siden. Og det er faktisk så troværdigt at  ældsteniecen troede vi selv havde haft gang i skæreriet, da jeg sendte hende et billede af den lysende lampe på terrassen for et par år siden 🙂 Og det fede ved mit keramik græskarhoved er, at det kan genbruges år efter år 🙂 

Græskarlygte med lys
Græskarlygte med lys

Og så nyder jeg ellers bare synet af lidt lys på vores terrasse i den mørke tid inden vi (læs: Mads) for alvor går i gang med at gøre familien Griswold kunsten efter og give den gas med det store jule lysshow på vores terrasse.

Lidt fakta om Halloween og græskar

Halloween er en amerikansk mærkedag, der falder d. 31. oktober. Halloween markerer afslutningen på sommerhalvåret og starten på den mørke tid. Natten mellem d. 31. oktober og d. 1. november er ifølge gammel keltisk overtro den nat, hvor de døde har lettest ved at vendetilbage til de levendes verden. Herfra stammer traditionen med at klæde sig ud som spøgelser, hekse og skeletter for at skræmme de onde (døde) ånder væk.

Halloween lys med edderkoppe motiv
Halloween lys med edderkoppe motiv

Kelterne skar desuden uhyggelige ansigter i majroer. Disse roelanterne blev også brugt til at holde de døde væk fra de levendes verden. Da de engelske immigranter kom til USA var der meget få roer og så gik de i stedet over til at bruge græskarlygter i stedet for. Og den tradition holder så stadig i dag.

I Danmark var der ikke de store Halloween traditioner indtil for 8-10 år siden, hvor Fætter BR tog den amerikanske fest til sig. Et par år efter begyndte Tivoli at lave et Halloween tema i efterårsferien og senere andre forlystelsesparker. Og siden da har Halloween været en del af mange danskeres efterårsferie.

I år 2008 var den danske græskarproduktion på 400.000 græskar. I 2015 var produktionen steget til 800.000 græskar. Dermed et bevis for at vi danskere også har taget den amerikanske  Halloween fest med de orange græskarlygter til os. Og det bliver i hvert fald også et fast indslag her i Havnehaven hver oktober.

 

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

1 Comment

  1. 31/10/2016 / 14:00

    jeg har også selv kun haft en lille keramik græskar i år, plejer ellers også at skære et ud selv.

    Jeg er ikke så meget for de amerikanske traditioner, men hygge ved halloween elsker jeg.. ellers skulle jeg sige uhyggen.. ha ha…

    Knus Jeanette <3 – http://www.jeasblanketanker.dk/