fbpx

Voksencool nytår: fra tradition til eventyr

Same procedure as every year? Eller er det i år, hvor du tager styringen over dine nytårstraditioner og skaber en aften, der er helt din egen?

For kan du tillade dig at bryde med den traditionsrige nytårsaften og prøve noget nyt?Ja det kan du godt – du skal bare melde det ud i god tid!

I år har Mads og jeg valgt at holde en nytårsaften for 2: nemlig Mads og jeg. 2023 har for os budt på masser af skift, nye drømme og nye udfordringer. På ting der gik vores vej og ting der ikke gjorde, og masser af gode oplevelse og mange spændende nye mennesker er kommet ind i vores liv.

Så for os føles det rigtigt at slutte 2023 af og byde 2024 velkommen, bare os 2. Vi meldte det ud til dem vi plejer at tilbringe nytårsaften i god tid. På den måde har de tid til også at overveje deres nytårsplaner.

Så i skrivende stund er vi i planlægnings-mode i forhold til, hvor vi ønsker hinanden godt nytår.

godt nytår
Voksencool nytår: fra tradition til eventyr

Vi har prøvet det før

Første gang vi holdt nytårsaften alene var i da jeg var i kemo-behandling og jeg skiftede kemo kur tæt på jul. Der valgte vi at holde nytårsaften bare os 2 herhjemme, da vi ikke vidste hvordan mit energiniveau var.

Selvom vennerne foreslog, at vi da bare kunne komme og spise med dem og så tage hjem, blev vi enige om at ikke at deltage. Netop at undgå det der med at hvornår skulle vi så tage hjem?

For når vi så forlod selskabet, ja så skulle de andre have festen op at køre igen. Og vi skulle så hjem og have gang i lidt festhumør.

Så for os føltes det bare lettere at holde vores nytårsaften hjemme. Det viste sig at være et godt valg for os, fordi vi kunne tage aftenen i vores eget tempo. Og det satte desuden tanker i gang om at nu skulle vores drøm om at holde nytår i udlandet realiseres.

2 år senere gik vi med den drøm og holdt nytårsaften i Hamburg. Det kan du læse mere om i mit tidligere blogindlæg ’Nytårsaften i Hamburg’.

Hvorfor er det svært at bryde med traditioner?

I det moderne samfund har vi privilegiet af at vælge og fravælge traditioner efter vores ønsker. Alligevel er der visse aspekter af vores kulturelle arv, som kan være vanskelige at ryste af sig. Traditioner binder os sammen, skaber forbindelser og giver os en følelse af stabilitet.

Det kræver mod at træde uden for de vante rammer og bryde med traditioner. Når du vælger noget til, vælger du automatisk noget andet fra.

Det at sige nej til det kendte, er også en rejse ind i det ukendte. Ofte er det sociale forventninger, frygten for at miste forbindelsen til et nuværende fællesskab og det usikre nye uden for traditionernes grænser, der gør det vanskeligt for mange af os at tage skridtet.

Men hvad nu hvis?

Ja hvad nu hvis du har lyst til at bryde med traditionerne og holde en anderledes nytårsaften? Så er anbefalingen herfra at gøre det. Som den danske filosof så rigtigt sagde det:

At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste sig selv

Søren Kierkegaard

Du får lige et par gode råd fra Mads og jeg, som er godt at have styr på i forbindelse med at du holder en anderledes nytårsaften, f.eks. i udlandet:

 • meld ud i god tid til de personer, du plejer at holde nytår med. Så er der forventnings afstemt. Vi meldte faktisk ud midt på efteråret, at vi højst sandsynligt var udenlands i år. Og selvom vi kommer kommer til at savne det gode selskab, så har vi valgt at mærke efter hvad vi har brug for.
 • vælg en anden destination. Hvorfor ikke holde nytårsaften i udlandet? Det kan være en god mulighed for at opleve noget nyt og spædende.
 • book et hotel du kender og har boet på i forvejen. Det fjerner nogle af de ubekendte faktorer og så slipper du for nogle trælse oplevelser den vej rundt.
 • bestil bord i god tid på en restaurant. Så er du sikker på at den dels er åben og at I har et bord. Er I derhjemme kan det være I skal ændre den sædvanlige nytårsmenu!
 • lav en back up plan for hvordan aftenen skal tilbringes, f.eks. hvis der er dårligt vejr. Vi medbragte f.eks. en bærbar til Hamburg, så det kunne lade sig gøre at se tv. Og vær praktisk i forhold til tøj. Måske der skal traves lidt for at se fyrværkeri.
 • nyd din nytårsaften og vær glad og stolt over at du/I har valgt at realisere en drøm. Vær forberedt på at det bliver en anderledes aften end det du plejer, men det er jo en del af valget.

Nogle gange er netop det i det at bryde med traditioner, at vi opdager nye lag af os selv, udforsker nye muligheder og skaber vores egne nye eventyr. Vi gør det i år og kommer helt sikkert til at gøre det igen.

Smid en kommentar herunder og fortæl mig hvordan du holder din nytårsaften?

Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

2 Comments

 1. 19/12/2023 / 14:33

  Rigtig fint indlæg om et kildent emne, Louise. Det er modigt af jer, at vælge at holde aftenen for jer selv.

  I mange år holdt vi nytår med min svigerinde og svoger, og det kunne simpelthen ikke være anderledes. Vi nød i den grad hinandens selskab. Desværre kom der sygdom, og begge er nu døde. Siden har nytårsaften ikke været det samme, og vi drømmer om at være bare os to denne aften. Efter tyve år er det endnu ikke lykkes for os. Folk vil gerne være sammen med os, og vi har svært ved at sige nej. Efter at have læst dit indlæg, tror jeg, at vi må finde modet til næste år.

  Jeg ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår med tak for vores samarbejde i året der gik. Jeg ser frem til det nye tiltag, som er kommet fra jer i influenter50plus

  • Louise
   Forfatter
   25/01/2024 / 11:06

   Kære Jane

   Tusind tak for din besked – og ja det er en svær beslutning at vælge en nytårsaften for 2 til; fordi vi indirekte kommer til at vælge noget eller nogle andre fra🫶🏻
   Nu blev vi jo ‘hjulpet’ lidt af min sygdom den allerførste gang. Men min erfaring er at hvis I melder det ud i ok god tid og siger at det er noget som I har brug for, så er jeg sikker på at de I plejer at holde nytår med, vil forstå det.

   Jeg glæder mig også til 2024 og at være med til at sætte Influenter50plus på Danmarkskortet🥰

   Kh
   Louise