Er du nysgerrig på kvindeliv midt i livet? På overgangsalderen?
’At være midt i livet er ofte en livsforandrende periode for mange af os. Ikke mindst bl.a. fordi overgangsalderen banker på og fordi det er en fase eller overgang, hvor vi får en fornyet nysgerrighed på livet og hvor vi reflekterer over vores ønsker, drømme og nye muligheder.
Jeg håber du vil være med Louise.’
Sådan lød det bl.a. i den mail, der driblede ind i min mailboks i december 2023.
Mailen var fra Lilian, der er en af de skønne personer, som jeg har lært at kende gennem Instagram. Hun havde en drøm om at udgive en bog. En bog om kvinder midt i livet. Og nu … ca 11 måneder senere er ’Skønne kvinde – er du i overgangsalderen?’ på vej.
Første møde
Vi kendte som sagt kun hinanden fra likes og kommentarer på Instagram. Lilian og jeg aftalte at mødes over en kop kaffe på en cafe i Odense. Og der var bare god kemi fra start. Du ved, det der med at man bare føler man næsten har kendt hinanden hele livet.
Lilian fortalte mere om sit bogprojekt og jeg var solgt på stedet. Eller det var jeg egentlig allerede, da mailen tikkede ind i min mailboks.
Lilians drøm var at udgive en bog, som ikke skulle være en skræmmekampagne om overgangsalderen. Men i stedet en bog, der viste, at vi kvinder bliver ramt af overgangsalderen på meget forskellig vis.
At der også kan komme noget godt ud af at være igennem en livsfase som overgangsalderen. At vi 14 forskellige kvinder, der ærligt deler vores historier om hvordan vi har oplevet overgangsalderen. Fortælle at det ikke kun handler om hedeture og ømme led.
Hvor vi skulle dele både op- og nedture og dele vores refleksioner om den såkaldte 3. alder. Hvilke tanker vi gør og har gjort os om hvad resten af livet skal bruges på? Hvad er vigtigt og hvad giver energi? Skal der skiftes retning eller ?
En del til fælles
Lilian og jeg har en del tilfælles. Travle karrierer, speederen in bund og en fyldt kalender. Indtil vi hver især blev ramt af livsforandrende omstændigheder.
I overskriftsform var det en slags ’Hej tumor og farvel til mit gamle liv’. Men vi har også det til fælles, at vi stadig har appetit på livet og gerne vil livet.
Men vi har begge skullet lære at energiforvalte og lære at prioritere. For vi er ikke de samme personer, som vi var før, vi blev ramt.
Personligt er jeg nu blevet meget glad for den nye Louise – trods de livsvilkår qua min fatique diagnose (kronisk træthed) giver mig. Jeg har lært at der er nye eventyr, der venter på mig og at der er dukket og dukker nye mennesker op i mit liv.
Det handler om at når en dør lukkes, så skal vi bare finde håndtaget på den nye dør.
Hvad har jeg fået ud af processen?
Jeg var som sagt ikke tvivl om at jeg gerne ville være en del af Lilians bogprojekt. I bogen deler 14 forskellige kvinder nemlig hver vores personlige historie.
Historier om vores opvækst, vores vej gennem overgangsalderen og det at komme ud på den anden side og være midt i livet. Og vores refleksioner om vores drømme, og det at forholde sig til hvad vi hver især vil bruge resten af vores liv på.
Min overgangsalder blev noget anderledes end det jeg forventede qua mit kræftforløb. For selvom mange af mine senfølger efter kemo’en minder en del om dem, mange andre oplever i overgangsalderen, så er der den store forskel, for mine senfølger er permanente og ikke forsvinder efter xx år.
Det at jeg skulle skrive min historie og min egen vej gennem overgangsalderen, gjorde at jeg blev mindet om en meget sårbar periode i mit liv.
Down memory lane
Jeg var en tur down memory lane på godt og ondt, nu hvor jeg skulle til at beskrive hele processen med ord på et stykke papir.
Jeg var på godt 4 år igennem et kræftforløb, en fyring efterfulgt af et stressforløb. Så jeg gjorde mig adskillige overvejelser om hvor går grænsen mellem det personlige og det private, når jeg nu skulle dele fra en meget sårbar periode.
Det der var vigtigt for mig var at jeg ikke delte mere end jeg selv havde lyst til at læse om et par år. For når det er kommet på papir, så er det jo så’en lidt ’for ever’.
Så det du kan læse i bogen er min personlige historie, fortalt med redaktørens tone of voice. Og jeg har ærligt beskrevet de ting, der fyldte hos mig ift kræftforløb og overgangsalder.
Jeg er som person meget handlings- og løsningsorienteret og har fra naturens side en positiv tankegang. Det påvirker selvfølgelig min tilgang, men jeg kan også afsløre, at jeg da bestemt også har dage, hvor jeg er træt af det hele. Hvor jeg synes at det er totalt unfair at mit liv blev som det blev.
Så i dag er mit motto at ’jeg dyrker de gode dage og øver mig i at være i de dårlige dage’.
Mit håb
Jeg håber, at andre kvinder, både jævnaldrende og yngre, kan spejle sig vores historier. Kan blive inspireret af hvordan vi har tacklet det at skulle igennem overgangsalderen og lære af de refleksioner som vi har gjort os hver især.
For overgangsalderen er ikke bare hedeture, ømme led og dårlig nattesøvn. Overgangsalderen er en livsfase, der også byder på nye drømme, på nye eventyr og nye fællesskaber.
Det er en periode hvor jeg oplevede at komme til at hvile meget mere i mig selv. Hvor jeg lærte hvad den nye Louise kan holde til. Hvor jeg virkelig fandt den store pyt knap frem.
Hvor jeg lærte hvem og hvad, der er vigtigt.
Skønne kvinde – er du i overgangsalderen? Bestil bogen her
Vores personlige historier suppleres af professionelle indspark fra bl.a. Lotte Hvas og Joan Ørting og bogen er smukt illustreret af Sanne Melgaard.
Tak til dig Lilian fordi du gik med din drøm Lilian og fordi du gjorde mig til en del af den skønne drøm🌟
Bogen udkommer på Byens Forlag d. 29. november og du kan allerede nu forudbestille dit eksemplar og få 20% rabat via linket Skønne kvinde – er du i overgangsalderen? her.
Afslutningsvis kan jeg oplyse at alt overskud af salg på bogen går til foreningen FAKS (Foreningen Af Kroniske Smerteramte og Pårørende) som en donation.
Vil du have mine tips til hvordan du forbliver aktiv og sund efter du er fyldt 50 år, så læs med her.
Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?
Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.
Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.
Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.