Nordens hvidløg, ramsløg, står fuldt flor rundt omkring i de danske skove øjeblikket. Og det er en af de mest populære vilde men spiselige planter. Så har du ikke været ude at sanke nogle ramsløg, så kan jeg kun anbefale dig at komme afsted. For der er masser af retter, som du peppe op med ramsløg.
Som tommelfingerregel må du i offentligt ejede skove sanke indsamle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med, som du kan nå fra vej og sti. Du må samle vildtvoksende bær, planter, svampe og blomster i det der hedder ’begrænset omfang til eget brug’.
På sanker.dk kan du se hvor du kan sanke vilde planter.
Vi kom lidt sent i gang med ramsløgene sidste år. Så derfor har jeg næsten ligget på lur i år for at være klar, når ramsløgene var klar, som du kan læse i mit forrige indlæg ‘Ramsløgsæsonen er snart i gang‘.
Og derfor har Mads og jeg også forsøgt os med nye måder at bruge ramsløg i vores madlavning på Herunder følger 3 ramsløg opskrifter, som er lette at gå til.
Ramsløgolie
Du skal bruge
- 1.5 dl raps olie
- 100 gram ramsløg; d.v.s. 20-30 blade
Skyl ramløgsbladene under vandhanen og lad dem tørre, f.eks. på et viskestykker
Hak ramsløgbladene groft og hæld dem i en blender eller minihakker
Tilsæt raps olien og lad blenderen kører 1-2 minutter eller indtil du får en ensartet masse
Lad blandingen stå i 5 timer og gerne natten over
Si evt. blandingen igennem en finthullet si eller et kaffefilter, hvis du vil have en ’ren’ olie
Ramsløgolien har en lækker smag og er i øvrigt qua sin lysegrønne farve også flot at se på
Ramsløg salt
Du skal bruge
- Groft salt
- 100 gram ramsløg; d.v.s. 20-30 blade
Skyl ramløgsbladene under vandhanen og lad dem tørre, f.eks. på et viskestykker
Hak ramsløgbladene groft og hæld dem i en blender eller minihakker sammen med saltet
Blend for fuld kraft til du har en ensartet masse
Det blendede ramsløg salt tørres på bagepapir i ovnen ved 60 grader i 1-2 timer
Vil du have saltet lige så fint som på billedet, kan du putte det endnu en tur i minihakkeren
Tzatiki med ramsløg
Du skal bruge
- 2.5 dl creme fraiche eller græsk yoghurt
- 20 ramsløg blade
- ½ agurk
- Salt og peber
Riv agurken groft, f.eks. på et rivejern og tilføj lidt salt, så væsken bliver trukket ud af agurken
Skyl ramsløg bladene, tør dem og snit dem fine strimler
Vend de snittede ramsløg i creme fraichen
Tilsæt det drænede agurk
Smag til med salt og peber, evt. lidt citronsaft eller hvidvinseddike
Stil skålen på køl et par timer
Ramsløgsnaps
Du skal bruge
- 0,5 liter vodka
- 10 ramsløgsblade
Skyld ramsløgene godt under vandhanen
Læg ramsløgsblade i dit patentglas
Tilsæt alkoholen
Luk glasset
Lad blandingen stå i en uges tid.
Si bladene fra.
Smag snapsen til og tilsæt evt lidt ekstra neutral alkohol. Lad dig ikke skræmme af den skrappe duft, da smagen er lidt mere mild end duften.
Du kan højne smagsoplevelsen ved at tilsætte lidt sukker eller honning.
Du kan se min opskrift på en lækker cremet ramsløgspesto her
Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?
Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.
Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.
Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.