Mads og jeg er vilde med andesteg, rødkål og brunede kartofler og startskuddet til at spise and lyder til Mortensaften d. 10. november. Og efter vi har introduceret os selv for confiteret and er det blevet anderledes nemt at sætte andesteg på menuen.
And på dåse eller ’confit de canard’ som det hedder er andelår lagret i andefedt. Stykkerne er tilberedt på forhånd og skal altså bare varmes! Og de smager fantastisk. Så er du også vild med and og har du ikke så meget tid eller overskud, kan jeg kun anbefale dig at prøve and på dåse.
Vi laver and med helt svineriet af traditionelt tilbehør som kogte kartofler, brunede kartofler, rødkål, brun sovs, ribsgele og franske kartofler. Men ind i mellem laver vi altså også vores andesteg i en lidt sundere udgave med f.eks. kartofler og rødkål. Alene det der er mindre tilbehør gør også at vi spiser mindre end hvis der er ‘full house’.
Nem opskrift på and til Mortensaften
Confiteret and med paprika kartofler og rødkål
Ingredienser
- 1 dåse Confit de Canard
- 1 pose kartofler
- 1 glas rødkål
- salt, peber og paprika
Sådan gør du
Confit de Canard
- Kom dåsen i vandbad i en gryde
- Lad dåsen med and stå i vandbad i ca 10 minutter så andefedtet smelter
- Hæld lidt af andefedtet ved, så andekødet ikke tørrer ud
- Steg andestykkerne ved 200 grader i 15-20 minutter
Stegte kartofler
- Kog kartoflerne møre
- Stil kartoflerne til afkøling
- Snit de afkølede kartofler i mundrette stykker
- Steg kartoffelstykkerne på en panden som brasede kartoflerog tilsæt paprika
Rødkål
- opvarmes enten i en gryde eller i mikroovnen
Noter
Hvorfor holder vi egentlig mortensaften?
Mortensaften er en kristen tradition, hvor vi hylder Martin af Tours; herhjemme kendt som Morten Bisp. Han blev født i Ungarn i 300 tallet og som 15 årig tilsluttede han sig den romerske hær og blev sendt til Gallien. Han havde et stort hjerte for de fattige og blev betragtet som hellig fordi han kunne helbrede syge.
I den franske by Tours ønskede befolkningen at udnævne ham til biskop, men det ønskede han ikke selv. Da udnævnelsen skulle finde sted gemte Martin sig i en gåsesti, men gæssene skræppede op og afslørede ham. Martin blev derfor tvunget til at påtage sig biskop embedet. Og Martin besluttede efterfølgende at man en gang om året skulle slagte og spise en gås.
Gås var dog i middelalder en forholdsvis dyr spise, hvorfor bønderne ofte solgte deres gæs og i stedet valgte at købe andet fjerkræ som and. Og det er årsagen til vi i dag primært spiser and mortenaften.
Skal det være nemt Mortenaften?
Confiteret and er som sagt en nem måde at spise andesteg på, f.eks. Mortensaften. Den første gang vi prøvede confiteret and, var vi lidt så’en ‘gad vide om der er nok til 2 personer’. Men ja det er der faktisk, medmindre du serverer anden helt uden tilbehør! Men et godt stykke and kræver nu lidt tilbehør synes jeg.
Du kan købe confiteret and i de fleste supermarkeder; vi køber ofte Princips confiteret and i yndlingsbutikken Føtex.
Vi overvejer faktisk også at lave confiteret and til jul, hvor vi får besøg af Mads’ familie. Og uanset om vi holder jul med Skov eller Møller klanen er der både flæskesteg og andesteg på bordet. Personligt er jeg mest til andesteg juleaften – nok fordi jeg er født og opvokset på landet, hvorfor flæskesteg ikke er så specielt for mig!
Hvad med dig? Er du til and eller flæskesteg? Og får du også begge dele juleaften?
Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?
Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.
Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.
Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.