fbpx

Undgå stress – sådan nyder du december

December nærmer sig, og med den kommer julemåneden fyldt med glæde og traditioner. Men det er også en tid, hvor mange af os kan ende i en hektisk hvirvelvind af aktiviteter og forventninger.

Vi har travlt med at finde de perfekte gaver, pynte til jul, deltage i sociale arrangementer og samtidig skal vi opretholde vores daglige forpligtelser.

Men husker du at passe på dig selv og rent faktisk nyde julen lidt? Spørger jeg allerede nu – for det er en god ide at gøre dig nogle overvejelser allerede her i november.

I flere år ræsede Mads og jeg rundt for at opfylde alles forventninger i vores familier. Vi endte udmattede på sofaen 2. juledag og glædede os over, at der heldigvis så var ET HELT ÅR til det vanvittige jule-ræs igen. Men gæt hvad – det gør vi ikke længere!

kvinde sidder ved bord og støtter sit hoved med den ene arm
Det jul det cool – eller er det?

Dit liv, dine valg

Julen og december måned kan være hyggelig, hvis du er bevidst om, hvad der virkelig betyder noget for dig. Du behøver ikke at sige ja til alt. Når du siger ja til noget, siger du indirekte nej til noget andet, og ved du hvad? Julen kommer stadig til at finde sted.

Sagen er, at det handler om at gå fra en endeløs to-do-liste og fjerne de ting, der dræner dig for tid og energi. Selvfølgelig er der nogle forpligtelser, som vi ikke kan undgå. Men øvelsen handler også ret meget om at lære at sige nej og acceptere, at vi nogle gange må skuffe andre for at passe på os selv!

Så lad december være din tid. Vælg det, der bringer dig glæde, og lad det andet gå. Julen skal helst være en glædelig og afslappende tid, ikke en tid fyldt med stress og udmattelse. Gør denne jul til din bedste nogensinde ved at prioritere dig selv og det, der betyder mest for dig.

udendørs julebelysning
Noget af det bedste ved julen er den udendørs julebelysning

Konkrete bud til hvordan du nyder december uden stress

December kan som sagt nemt blive en måned præget af stress og udmattelse, hvis du ikke passer på. Herunder finder du nogle bud på konkrete skridt, som du kan tage for at undgå stress og virkelig nyde julen.

 • Overvej traditionerne

Tag juletraditionerne op til revision og overvej, om det f.eks. er nødvendigt at se de samme mennesker flere gange i løbet af juledagene. Det er okay at tænke over, hvad der virkelig betyder noget for dig i julen. Prioritér tid med dem, der er vigtige for dig, og lad ikke andres sociale forventninger tage overhånd.

 • Forventningsafstemning

Sørg for at du forventningsafstemmer med din familie og venner. Måske forventer du mere af julen end de gør, og det kan føre til skuffelser. Kommunikation er afgørende for at undgå unødig stress. Snak ærligt om, hvad du og I forventer, og find så en balance, der gør alle glade.

 • Fordel arbejdsopgaverne

At deles om arbejdet kan gøre julen lettere at håndtere. Måske kan alle medbringe en ret til den fælles julefrokost, eller børnene kan hjælpe med borddækningen. At fordele opgaverne tager trykket af én enkelt person og fremmer samarbejde og glæde.

 • Spring over hvor gærdet er lavest

Det er helt i orden at springe over, hvor gærdet er lavest. Du kan for eksempel købe julesmåkagerne i stedet for at bage dem selv eller erstatte dem med sundere alternativer som frugt. Ved at reducere køkkenarbejdet, kan du få mere tid til det, der virkelig betyder noget.

Husk dig selv

 • Prioritér selvomsorg

Husk de små pauser og timeouts i løbet af dagen eller ugen. Afsæt tid til alenetid, hvor du kan slappe af og genoplade dine batterier. Timeouts er afgørende for at opretholde din mentale og fysiske velvære i en travle julemåned.

 • Bevægelse og sund kost

Vi kommer ikke udenom at december let ses på badevægten. Sørg for at holde fast i at få dyrket din motion, både før og efter julemaden. Gåture i naturen er en fantastisk måde at bevare både krop og sjæl i balance. Samtidig er det vigtigt at pleje kroppen med sund kost i november for at skabe en sund bund inden julemåneden.

 • Planlæg indkøb og gaver

Planlæg dine indkøb omhyggeligt og køb en del af dine julegaver online. Dette kan spare dig for tid og besvær. Husk at få dem hentet i pakkeshoppen for at undgå stressende indkøbsture og overfyldte butikker.

For mig handler julen meget om at give
For mig handler julen meget om at give
 • Plej din krop

Læg en sund bund inden julemåneden ved at pleje din krop med både motion og sund kost i november.

 • Skeln mellem ‘vil’ og ‘vil gerne’

Sidst, men ikke mindst, vær ikke bange for at bede om hjælp, og husk at skelne mellem det, du “vil” gøre, og det, du “vil gerne” gøre. Det er okay at bede om assistance og delegere opgaver for at lette byrden på dine skuldre.

Hvordan vil du gøre din december mindre travl?

Lad december blive en måned fyldt med glæde, nærvær og mindre stress. Ved at implementere disse enkle trin kan du undgå de unødvendige julestressfaktorer og virkelig nyde julemåneden.

Hvordan har du tænkt dig at gøre din december mindre travl og mere stressfri?

Læs mit blogindlæg ‘Sådan skruer jeg ned for min stress‘ og lad dig inspirere. Vil du læse et mere fagligt indlæg om stress så smut forbi AFEL Psykologi og læs ‘Fra stress til liv‘.

Del dine tanker i kommentarerne nedenfor.

etageejendom, sneklædt have
Måske vi får en hvid jul i år?
Har du styr på dit humør?

Farvelæg dit humør

Nogle dage er gode og andre er ikke. Vi tracker vores skridt, søvn, hjerterytme og fysiske udfoldelser, men har du egentlig styr på dit humør?

Med en humørtracker kan du få et overblik over dit humør og finde et mønster i hvornår du f.eks. er glad, ked af det, eftertænksom eller stresset.

Udfyld formlen herunder og få adgang til min humørtracker, der hjælper dig med at blive mere bevidst om dit humør og hvad der påvirker det.

Når du modtager min humørtracker, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev The Harbour Girl Inside Look og accepterer, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

1 Comment

 1. 21/11/2023 / 17:34

  God artikel med mange vise ord. Tak for det😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.